Algemene informatie Amsterdam

Meer over Algemene-informatie Amsterdam

Sfeervol verlichte grachten, dichtbevolkte winkelstraten, smoezelige coffeeshops en een overvloed aan onvergetelijke bezienswaardigheden: dit alles is te vinden in de hoofdstad van de lage landen: Amsterdam. In Amsterdam komt de kleurrijke Nederlandse cultuur pas echt tot leven: van het chique Oud-Zuid tot de authentieke Jordaan en het altijd bruisende centrum met haar panoramische grachten en gezellige steegjes. Zoals Johnny Jordaan al zong in zijn fenomenale meezinger uit1955: 'Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs'. En na uw bezoek aan Amsterdam zult u het ongetwijfeld met hem eens zijn! Bij www.booking.com boekt u nu goekoop een hotel in deze bruisende stad. Amsterdam is de grootste stad van Nederland en telde in oktober van het jaar 2008 meer dan 750.000 inwoners. De stad is centraal gelegen in de provincie Noord-Holland, op het punt waar de rivier de Amstel uitmondt. Om meer te zien van Amsterdam kunt u nu een trip maken door de stad. Bekijk de trip door Amsterdam die wordt aangeboden door www.dejongintra.nl. De gemeente Amsterdam beschikt over zowel een internationaal geprezen vliegveld als een grote haven. Het vliegveld Schiphol bevindt zich op zo'n tien kilometer van de hoofdstad. Schiphol is één van de drukst bezochte luchthavens ter wereld. Meer over de luchthaven van Amsterdam vindt u onder het kopje 'Vliegvelden Amsterdam'. Dagelijks vliegen er duizenden vliegentuigen aan en op Schiphol. De vluchten vanaf Schiphol zijn te boeken via www.ebookers.nl. De Amsterdamse haven beslaat een zeer groot gebied en staat door middel van het in 1876 aangelegde Noordzeekanaal in verbinding met de Noordzee. Amsterdam bevindt zich in de Middel-Europese tijdzone; dit houdt in dat het er 1 uur later is dan in gebieden waar de zogenaamde Greenwich Mean Time (GMT) geldt. In de Nederlandse hoofdstad heerst een gematigd zeeklimaat: meer hierover kunt u lezen onder het kopje 'Weer in Amsterdam'. Sinds 1 januari 2002 wordt er in 21 Europese landen – waaronder Nederland – met de Euro (€) betaald.

Het wapen en de vlag van Amsterdam

Het wapen van Amsterdam bestaat uit een vaandel waarop drie kruizen te herkennen zijn. Aan weerszijden van het vaandel bevinden zich twee leeuwen en erboven is een kroon te zien. De drie kruizen staan beter bekend als Andreaskruizen. Deze kruizen zijn vernoemd naar de apostel Andreas en staan in een verticale baan boven elkaar. Onder de Andreaskruizen zijn de woorden 'heldhaftig, vastberaden, barmhartig' te lezen. Deze woorden zijn in 1947 door koningin Wilhelmina aan het wapen toegevoegd als herdenking aan de Tweede Wereldoorlog. Op de Amsterdamse vlag staan drie van de bovengenoemde Andreaskruizen in een horizontale rij naast elkaar in een zwart vlak. Boven- en onderkant van het zwarte vlak worden begrensd door een rode strook. Tijdens uw stedentrip in Amsterdam zult u op straat ongetwijfeld de typische Amsterdamse paaltjes tegenkomen. Uit deze paaltjes zijn (verticaal) drie kruisjes gehouwen. De paaltjes worden ook wel 'Amsterdammertjes' genoemd en ze verdwijnen langzaam maar zeker uit het Amsterdamse straatbeeld: de gemeente besloot namelijk onlangs gesneuvelde Amsterdammertjes niet meer te vervangen omdat ze niet in het moderne straatbeeld zouden passen.

De inwoners van Amsterdam: een gezellige 'melting pot'

De samenstelling van de Amsterdamse bevolking is met één woord te beschrijven: multicultureel. In 2007 werd vastgesteld dat Amsterdam burgers uit maar liefst 177 verschillende landen herbergt. Hiermee claimt de Amsterdamse gemeente de meest culturele stad van de wereld te zijn. Van de 750.000 inwoners van Amsterdam is ongeveer 45 procent niet van Nederlandse afkomst, hiervan is het overgrote deel afkomstig uit niet-Westerse landen. De meeste buitenlandse Amsterdammers komen uit Marokko, Turkije, Suriname of de Nederlandse Antillen. Hoewel het inwoneraantal van Amsterdam door de grootschalige oplevering van woonhuizen in 2008 snel groeide, trekken veel allochtonen weg uit Amsterdam. Veel van hen verkassen naar kleinere Nederlandse steden als Almere, omdat ze hopen daar meer ruimte – bijvoorbeeld een (betaalbaar) huis met een tuin – te vinden. Naast het grote aantal niet-Westerse allochtonen, vindt men in Amsterdam ook een relatief grote Joodse gemeenschap. Al sinds de vijftiende eeuw komen Joden van over de hele wereld naar Amsterdam om rust en veiligheid te zoeken. Joden zagen Amsterdam als een veilig toevluchtsoord in tijden van oorlogvoering en verstoting. De binnenstad van Amsterdam draagt niet voor niets de bijnaam 'Mokum': 'mokum' is een Hebreeuws woord dat 'stad' of 'plaats' betekent. Sommige mensen zijn van mening dat het woord 'mokum' door de Joodse bevolking als een koosnaampje voor Amsterdam gebruikt werd: Joden voelden zich prettig, beschermd en veilig in de Nederlandse hoofdstad. De diversiteit in nationaliteit, geloofsovertuiging en cultuur van de Amsterdamse bevolking heeft tot gevolg dat de stad een zeer gevarieerd en kleurrijk geheel vormt. In Amsterdam leven bevolkingsgroepen (doorgaans) vreedzaam naast elkaar: de dominee van de kerk op de hoek haalt het vlees voor zijn kerstdiner bij wijze van spreken bij de Islamitische slager. Een mengeling van moskeeën, kerken, synagogen, Turkse stoombaden, pizzeria's, kebabzaken, kaaswinkels en Chinese restaurants vormt geen vreemd straatbeeld in het Amsterdam van de eenentwintigste eeuw. De Amsterdamse bevolking spreekt over het algemeen Nederlands als moedertaal. Uiteraard zijn er ook mensen die in het dagelijks leven een ander soort taalgebruik aanhouden; denk hierbij bijvoorbeeld aan straattaal of het Amsterdams dialect. Straattaal is een ondefinieerbare variant op het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), die veel buitenlandse woorden en uitdrukkingen bevat. Straattaal wordt vooral gesproken door bepaalde jongeren. Het Amsterdams dialect is een 'platte' versie van het ABN en wordt vooral gesproken door 'authentieke' Amsterdamse autochtonen. Het veelal geïmiteerde en typerende dialect doet komisch aan en bevat veel Jiddische en Bargoense woorden.

Het bestuur van Amsterdam

De gemeente Amsterdam is bestuurlijk gezien ingedeeld in 14 gebieden. De veertien verschillende stadsdelen hebben met 25.000-65.000 inwoners ieder ongeveer de grootte van een gemiddelde gemeente. Ieder stadsdeel wordt zo goed als autonoom bestuurd. Het huidige Amsterdamse College van Bestuur en Wethouders bestaat uit een coalitie tussen de (linkse) partijen PvdA en GroenLinks. Dit College van B&W naar alle waarschijnlijkheid tot 2010 aan de macht en staat onder leiding van de burgemeester, Job Cohen. Job Cohen is al sinds januari 2001 burgemeester van de gemeente Amsterdam en hij werd in 2006 voor de tweede keer benoemd. Cohen is lid van de Partij van de Arbeid en staat bekend om zijn (volgens critici) 'softe aanpak'.

Politie en ambulance

Van alle Nederlandse steden komt in Amsterdam de meeste criminaliteit voor: met een gemiddelde van zo'n 170 misdaden per 1000 inwoners. Dit wil echter niet zeggen dat Amsterdam geen veilige stad is. In Amsterdam zijn 30 politiebureaus te vinden en het aantal diefstallen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Toeristen hebben over het algemeen weinig te maken met criminaliteit in Amsterdam. Let echter wel ten alle tijden op zakkenrollers en vermijd 's avonds liefst 'beruchte' wijken als de Bijlmer. Het alarmnummer voor zowel politie, ambulance en brandweer is – net als in de rest van Nederland – ook in Amsterdam 112. Voor niet-spoedeisende politiezaken (waaronder telefonische aangifte) belt u in Amsterdam met het nummer 0900-8844. Ook over de gezondheidszorg in Amsterdam hoeft u zich geen zorgen te maken tijdens uw verblijf in Amsterdam. In en rond Amsterdam zijn tientallen ziekenhuizen te vinden, waaronder het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), het Sint Lucas Andreasziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis.

Feestdagen

Net als in de rest van Nederland kent de bevolking ook in Amsterdam een aantal jaarlijks terugkerende feestdagen. Vooral feestdagen die hun oorsprong kennen in het christendom worden in Nederland als nationale feestdag beschouwd. Kerstmis, Nieuwjaar, Pasen, Koninginnedag, Hemelvaart en Pinksteren gelden in Nederland – en dus in Amsterdam – als feestdagen. Op deze dagen zijn de meeste mensen vrij en worden er allerlei festiviteiten in de stad georganiseerd. Let op: de meeste winkels zijn gesloten op nationale feestdagen. Bovendien rijdt het openbaar vervoer niet of op afwijkende tijden. Voor de Islamitische bewoners van Amsterdam gelden het Suikerfeest en het Offerfeest als belangrijke feestdagen. Hoewel deze feesten niet voor nationale feestdagen doorgaan – en het grootste deel van de bevolking dus gewoon moet werken op deze dagen - kunnen de meeste moslims wel vrij krijgen voor de viering van dergelijke religieuze feestdagen.

De Wallen: Drugs en prostitutie

Door de jaren heen zijn de opmerkelijke Wallen toch wel één van de handelsmerken van Amsterdam geworden. Dit komt onder andere door het opvallende drugs- en prostitutiebeleid dat in Nederland gevoerd wordt. De consumptie van softdrugs wordt in Nederland gedoogd. Dit houdt in dat consumptie (of bezit) van kleine hoeveelheden softdrugs niet bestraft wordt, maar wél een strafbaar feit is. Deze pragmatische regeling heeft tot gevolg dat er in Nederland veel coffeeshops te vinden zijn, waar softdrugs als hasj en wiet te verkrijgen zijn. Ook in Amsterdam zijn veel coffeeshops gevestigd; ongeveer 250 in totaal. Naast het interessante drugsbeleid, is ook de regelgeving rond prostitutie in Nederland niet erg gebruikelijk. In tegenstelling tot in het grootste deel van de wereld, is prostitutie - wanneer in het bezit van de juiste vergunningen - in Nederland toegestaan. Sinds het bordeelverbod in 2001 werd afgeschaft, wordt prostitutie wettelijk gezien als een normale arbeidssector. Door de opheffing van het bordeelverbod heeft de politie meer zicht op het illegale prostitutiecircuit gekregen en betalen prostituees belasting over hun inkomsten. Meer over De Wallen kunt u lezen onder het kopje 'Bezienswaardigheden in Amsterdam'.

Toerisme in Amsterdam

Onlangs deed het ATCB (Amsterdams Toerisme en Congres Bureau) een grootschalig onderzoek naar toerisme in Amsterdam. Jaarlijks levert het toerisme in Amsterdam een bruto omzet van ongeveer 5 miljard op. Bovendien biedt de toeristische sector in Amsterdam werkgelegenheid aan ruim 48.000 mensen. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Amsterdam zijn afkomstig uit Groot-Brittanië. Ook vanuit de Verenigde Staten, Duitsland, België, Spanje, Frankrijk, België en Nederland reizen ieder jaar duizenden toeristen de kant van Amsterdam op. Het overgrote deel van de toeristen voert 'de Amsterdamse cultuurhistorie en de unieke grachten' aan als belangrijkste redenen om een bezoek aan de Nederlandse hoofdstad te brengen. 'Sfeer' en 'musea' nemen de tweede en de derde plaats in. Het gemiddelde cijfer dat de ondervraagden aan Amsterdam gaven, bedraagt een 8.1 op een schaal van één tot tien. Als positieve aspecten van de stad Amsterdam worden vooral architectuur, sfeer en inwoners genoemd. Minpunten zoals de hoeveelheid afval en de enorme drukte in (bepaalde delen van) de stad worden door veel toeristen als negatieve factoren beschouwd. In 2008 deed het bureau Mercer het jaarlijkse onderzoek naar de kosten van levensonderhoud in meer dan honderd wereldsteden. Amsterdam nam in deze ranglijst de 25e plaats in. Deze redelijk hoge positionering van Amsterdam is vooral te wijten aan de hoge huizenprijzen in de gemeente Amsterdam. Consumpties als koffie en hamburgers zijn volgens Mercer in Amsterdam echter laag geprijsd in vergelijking met andere wereldsteden.

In Amsterdam bevinden zich drie VVV-kantoren, waarvan één tegenover het Centraal Station gevestigd zit (op Stationsplein 10). De andere kantoren vindt u op Stadhouderskade 1 – dit is vlakbij het Leidseplein – en op Paulus Potterstraat 8. Bij de VVV kunt u terecht met al uw vragen over verblijf, vervoer en recreatie in en rond Amsterdam. De VVV-kantoren zijn iedere dag van de week geopend en u kunt medewerkers van de VVV tijdens werktijden ook telefonisch bereiken. Voor meer informatie over de VVV in Amsterdam kunt u naar www.amsterdamtourist.nl surfen; dit is de officiële website van de VVV.

De I AMsterdamkaart

Sinds 2006 propageert de gemeente Amsterdam de stad wereldwijd onder het motto 'I AMsterdam'. 'I AMsterdam' is synoniem aan de nieuwe weg die de gemeente inslaat wat betreft 'marketing' voor de stad. Een belangrijk onderdeel van het I Amsterdam-project is de zogenaamd I AMsterdamkaart. Deze kortingskaart is perfect voor wanneer u een kort bezoek aan Amsterdam maakt. Met de kaart krijgt u gratis toegang tot het openbaar vervoer (tram, metro en bus) in Amsterdam en parkeert u gratis op de P+R-parkeerplaatsen (voor meer informatie over parkeren in Amsterdam: zie onder het kopje 'Autoverhuur in Amsterdam'). Tevens is toegang tot vrijwel alle musea in Amsterdam op vertoon van de I AMsterdamkaart gratis en krijgt u in veel restaurants en overige attracties maar liefst 25% korting.

De I AMsterdamkaart is makkelijk en voordelig. U bespaart met een dergelijke kortingskaart al gauw tientallen euro's. Bovendien hoeft u wanneer u in het bezit bent van de kaart minder contant geld op zak te hebben; op vertoon van de kaart krijgt u immers gratis toegang tot musea en openbaar vervoer. U kunt een I AMsterdamkaart aanschaffen voor 24-, 48- of 72- uur. De prijs van de kaart is respectievelijk €33, €43 of €53. U kunt uw I AMsterdamkaart van tevoren reserveren bij de VVV, om hem vervolgens bij aankomst in de stad op te halen bij de VVV-kantoren op Schiphol, de Stationsweg of het Centraal Station. U kunt er ook voor kiezen de kaart ter plekke aan te schaffen; dit kan onder andere bij diverse shellstations en alle GVB ticketpunten. Voor meer informatie over de I AMsterdamkaart kunt u op www.amsterdamtourist.nl kijken.