Geschiedenis Istanbul

Meer over Geschiedenis Istanbul

Heel lang geleden

Bysas was een Griek. Ongeveer 600 jaar voor Christus bouwde deze man een nederzetting. Deze kreeg de naam mee van Byzantion. Vroeger heette Istanbul ondermeer Byzantium en Constatinopel sedert het jaar 330 na Christus. Het was toen de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De hoofdstad werd een belangrijke handelsstad.

Van 1200 tot 1450

Rond 1200 deed de stad veel handel met Venetië. Deze stad was niet echt de ideale handelspartner. Met hulp van kruisvaarders van de vierde kruistocht veroverden zij Constantinopel. Er kwam een zoon van de keizer op de troon maar die deed niet wat de Venetianen wilden. Daardoor werd de stad geplunderd door de kruisvaarders. Zo ontstond het Latijnse keizerrijk maar niet voor lang. De Byzantijnen heroverden het rijk en nu kwam er de periode aan van de Paleologen. In 1450 kwam hier ook een eind aan.

Vanaf 1450

Vanaf ongeveer 1450 was Constantinopel de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Er was een grote bloei op cultureel gebied. Op andere gebieden ging het een stuk slechter. Er was een groot geldtekort. Daarnaast waren er spanningen op religieus- en op sociaal gebied. In het noorden gingen stukken land verloren door oorlogen met Serven en Bulgaren. Tenslotte was er ook een dreiging van een Turkse stam, de Osmanen. Deze Osmanen hadden al enkele landen veroverd waardoor het Byzantische rijk steeds kleiner werd. In 1453 veroverden de Turken de hoofdstad. Er werd meer dan vijftig dagen gevochten. Constantinopel werd Istanboel. Sultan Mehmet II was de grote leider. In de 16de eeuw kwamen in de stad de mooiste gebouwen. Dit gebeurde onder sultan Soelaiman de Grote. In die tijd werd steeds meer en meer de naam Istanbul gebruikt. Deze naam stamt uit het Grieks en betekent `in de stad`. In de 19de eeuw werd het allemaal minder. De Osmanen kozen voor de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog kwam er een geallieerde bezettingsmacht. Die bleef tot 1922. Daarna kwam Kemal Atatürk en richtte een republikeinse regering op in Ankara. Istanbul was niet langer meer de hoofdstad. Ondanks alles is Istanbul toch het centrum gebleven wat betreft cultuur en economie.

Het moderne Istanboel (Istanbul)

Vandaag de dag is Istanbul een uiterst moderne stad. Een stad die nooit slaapt. Een stad die volop bruist. Het dagelijks leven speelt zich voornamelijk op straat af. Ondertussen wonen er maar liefst 10 miljoen inwoners. Ondanks dat grote aantal heeft de stad zijn oosterse sfeer altijd kunnen bewaren. Istanboel biedt iets wat geen enkele andere stad heeft. Pure armoede leeft naast pure rijkdom. Een uiterst moderne wijk naast een verarmde verpauperde wijk. Hier is echt alles! Logisch is dat er vele vele bezienswaardigheden zijn. Oude paleizen, grote moskeeën, kerken en musea. En waar je ook bent, in wat voor gedeelte van deze oude indrukwekkende stad, de mensen zijn allemaal even vriendelijk en gastvrij. Dat kunnen vele miljoenensteden niet zeggen.