Betalen Barcelona

Meer over Betalen Barcelona

Betalen in Barcelona

Hoe zit het met betalen in Barcelona? In dit artikel kom je meer te weten over het gebruik van euro’s en oude peseta’s, het betalen met een kredietkaart, een debetkaart en cheques in Barcelona, Spaanse banken, belastingen, de levensduur in Barcelona en het geven van fooien in Barcelona.

Wat met mijn oude peseta’s?

Als je thuis nog oude peseta’s hebt liggen, dan kan je die in Spanje zonder problemen omwisselen in euro’s. Daarvoor moet je naar een filiaal van de Spaanse Nationale Bank, de Banco de España. Je peseta’s per post opsturen om ze om te ruilen is niet mogelijk. In Barcelona is er een filiaal van de Nationale Bank op de Plaça Catalunya 17. De wisselkoers ligt vast op ongeveer 60,10 eurocent voor 100 peseta’s.

1 euro = 166,386 peseta’s

Je kunt zowel biljetten als munten inwisselen, voorwaarde is enkel dat ze uitgegeven zijn na 1939. Het omruilen van peseta’s naar euro’s blijft onbeperkt mogelijk, zonder einddatum. Betalen met peseta’s is niet meer mogelijk in Spanje, maar peseta’s omruilen kan dus nog wel.

Betalen met euro’s

Spanje maakt net als Nederland deel uit van de Eurozone. De euro is er sinds 2002 de officiële munteenheid. In Barcelona kan je dus gewoon betalen met euro’s, dat is alvast gemakkelijk.

Betalen met een kredietkaart

Kredietkaarten worden algemeen aanvaard in Spanje. Toch is het in kleinere winkels, bars en hotels niet altijd mogelijk om met een kredietkaart te betalen. Dit is echter steeds meer een uitzondering dan de regel. Betalen met een kredietkaart is in Barcelona meestal geen probleem. Visa en Mastercard worden zonder problemen geaccepteerd. American Express en Diners Card meestal ook, maar niet overal. Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs kan tonen als je met een kredietkaart wil betalen. Hier zal men je mogelijk naar vragen.

Met een kredietkaart kan je in Barcelona ook geld uit de muur halen (pinnen). Daarvoor moet je je pincode kennen. Veruit de meeste Spaanse geldautomaten geven je de keuze om in het Engels bediend te worden. Houd er rekening mee dat de meeste kredietkaartbedrijven een forfaitair bedrag aanrekenen voor de opname van geld. Dat bedrag kan hoger zijn wanneer de opname in het buitenland gebeurt.

Betalen met een debetkaart

Een debetkaart is eigenlijk een gewone bankkaart die verbonden is aan een bankrekening. Bij een debetkaart gaat een opgevraagd bedrag onmiddellijk van de rekening waaraan de kaart verbonden is. Dit is anders dan bij een kredietkaart, waar een opgevraagd bedrag pas na een bepaalde periode betaald moet worden.

Je kunt met je debetkaart in Barcelona betalen als je kaart beschikt over de Maestro functie. Dit is het geval als het Maestro symbool op je debetkaart is afgebeeld. Om met je ‘Maestro Card’ te betalen moet je de pincode van je bankkaart kennen.

Handelaars waar je kunt betalen met een debetkaart hebben het Maestro logo afgebeeld op hun winkel. Maestro Cards worden algemeen aanvaard in Spanje in de volgende sectoren:

- autoverhuur
- tax free shops
- supermarkten en kledingwinkels
- hotels
- benzinestations
- souvenirwinkels
- ticketverkoop openbaar vervoer
- reisbureaus

Je kunt met je Maestro debetkaart ook geld uit de muur halen (pinnen) als het Maestro-logo op de geldautomaat is afgebeeld.

Cheques

Persoonlijke cheques, talón in het Spaans, worden zelden gebruikt in Spanje. Cheques worden vaak niet aanvaard, tenzij je een geldige chequekaart kan voorleggen die bewijst dat de cheque gedekt is. Een kredietkaart of een bankkaart is niet hetzelfde als een chequekaart. Het is erg omslachtig om een cheque uit te schrijven in Spanje, aangezien het bedrag, voluit in het Spaans geschreven, op de cheque vermeld moet worden. Betalen met een cheque is in Spanje erg ongebruikelijk, tenzij voor het betalen van erg dure zaken zoals een auto of een huis.

Banken

Spaanse banken zijn open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 14u. In de winter zijn de meeste banken ook open op zaterdag van 9u tot 13u of op donderdag van 17u tot 19u. Engelstalige medewerkers zal je niet in elke bank vinden. In Spanje bestaan er twee types banken: bancos (banken) en cajas de ahorros (spaarbanken).

Prijzen in Barcelona

Barcelona is zeker geen dure stad. Je kunt natuurlijk plaatsen vinden waar je je bijna blut zal betalen voor een koffie, maar over het algemeen zijn de prijzen in Barcelona vrij redelijk te noemen. Het lijstje hieronder geeft een overzicht van de prijs die je gemiddeld zal betalen voor enkele basisgoederen en -diensten in Barcelona.

- een espresso koffie in een café: tussen 1 en 2,50 euro, afhankelijk van de locatie
- een glas bier in een café: 2,50 euro
- een bioscoopticket: 5,50 euro
- een fles cola van 1,25 liter in een supermarkt: 1,12 euro
- een fles water van 1,25 liter in een supermarkt: 42 cent
- een fles water van 1 liter in een kraampje op een toeristische locatie: 2 euro
- een baguette brood van de bakker: 75 cent
- een dozijn eieren: 1,56 euro
- een kilogram bananen: 1,55 euro
- een pakje van 20 sigaretten van een bekend merk: tussen 2,30 en 2,60 euro
- een liter loodvrije normale benzine: 95 cent
- een Big Mac van Mc Donald’s: 2 euro
- een vegetarische pizza in een pizzarestaurant: 8 euro
- een metrokaart voor 10 ritten 7,20 euro
- een taxirit van 10 minuten: 5 euro

De prijzen zijn gemiddelden voor prijzen van basisproducten en -diensten in Barcelona eind 2008.

Fooi geven

Volgens het Spaanse Bureau voor Toerisme is het in restaurants, cafés, hotels en taxi’s gebruikelijk om een fooi te betalen. Het bedrag van de fooi is afhankelijk van het totaalbedrag en de gulheid van de gever. Een gemiddelde fooi bedraagt tussen vijf en tien procent. Spanjaarden zelf laten overigens zelden een fooi achter.

Het is niet verplicht om een fooi te geven, dat is wettelijk zo bepaald. De meeste menu’s zullen vermelden dat de kostprijs voor ‘servicio’ inbegrepen is. In de praktijk wordt in Barcelona meestal een fooi achtergelaten als de bediening goed was.