Meer over Betalen Pisa
Valuta
In Pisa betaal je net als in Nederland gewoon met de euro. Sinds 2002 is ook in heel Italië de euro ingevoerd. Je moet alleen niet vreemd opkijken als je wisselgeld terugkrijgt met munten van 1 en 2 eurocent, want die worden hier in tegenstelling tot in Nederland nog steeds gebruikt.
Creditcard
Hoewel Pisa geen hele grote stad is zoals Rome, Milaan of Florence is het wel een grote trekpleister voor toeristen en daarom is het ook op veel plaatsen mogelijk om met een creditcard te betalen. Vooral de bekende creditcards als Mastercard, Visa en Diners Club worden op de meeste plaatsen zonder problemen geaccepteerd. Zorg er wel altijd voor dat je een legitimatie bij de hand hebt, daar kan in Italië namelijk nogal eens naar gevraagd worden wanneer je met een creditcard betaalt.
Pinautomaten
Door heel Pisa vind je voldoende pinautomaten, waar je geld op kan nemen. De pinautomaat wordt in Italië ´Bancomat´ genoemd. Kijk voordat je op stedentrip naar Pisa gaat of je op je Nederlandse pinpas een Maestro- of Cirruslogo ziet staan. In dat geval hoef je, je geen zorgen te maken en zul je in Pisa gewoon geld op kunnen nemen. Houd er wel rekening mee dat er soms een limiet is op het bedrag dat je per dag in het buitenland mag opnemen en vaak mag je niet meer dan één keer per dag geld opnemen. Soms worden er ook extra transactiekosten in rekening gebracht. Informeer vooraf bij je bank welk beleid zij hanteren voor het opnemen van geld in het buitenland, zodat je tijdens je stedentrip niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Pinnen
Je kunt maar beter niet te veel contant geld op zak hebben met het oog op zakkenrollers die overal waar veel toeristen komen nog weleens toe willen slaan. Tegenwoordig kan je bijna overal heel gemakkelijk met je pinpas betalen en dat geldt ook voor Pisa. De meeste souvenirwinkels, supermarkten en overige winkels zijn goed ingespeeld op de grote stroom toeristen en bieden je de mogelijkheid om met je pinpas te betalen.
Travellers cheque
Wil je geen risico lopen, neem dan travellers cheques mee op reis. Dit is één van de veiligste manieren om geld mee op reis te nemen en daarbij ook nog eens het meest geaccepteerde betaalmiddel over de hele wereld. Houd er wel rekening mee dat er meestal kosten aan verbonden zijn om de cheques te innen en dat je een geldig legitimatiebewijs moet kunnen overleggen bij het inwisselen van de cheques. Met travellers cheques op zak hoef je, je nergens zorgen om te maken. De travellers cheques zijn gedekt tegen diefstal en verlies. Mocht het noodlot je treffen dat je ze werkelijk kwijtraakt, dan heb je meestal binnen 24 uur nieuwe travellers cheques. Een goede tip is om de nummers van de travellers cheques en kopieën van het bewijs op een andere plek te bewaren. Mocht je ze op wat voor manier dan ook kwijtraken, dan is het een stuk eenvoudiger om nieuwe te regelen. Wanneer je de travellers cheques uiteindelijk niet gebruikt, kun je ze gewoon weer omruilen. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht.
Banken
In Pisa liggen verschillende banken waar je nog gewoon aan het loket geld op kan nemen. De banken in Italië hebben vaak beperkte openingstijden. Over het algemeen zijn ze open van 08:30 tot 13:30 en van 14:30 tot 16:00. Op de luchthaven worden vaak ruimere openingstijden gehanteerd. Denk eraan dat je ook bij de banken aan het loket meestal een geldig legitimatiebewijs moet kunnen tonen.
Kassabonnen
Het fiscale beleid in Italië is zeer strikt en daar willen we je dan ook voor waarschuwen. Het is ten zeerste aan te raden om de kassabonnen van de producten die je in Italië aanschaft niet weg te gooien en zelfs de bonnetjes die je krijgt in een restaurant of een café moet je niet achteloos weggooien. De fiscale politie, de ´scontrino fiscale´, kan je na het verlaten van bijvoorbeeld een horecagelegenheid vragen naar de kassabon. Wanneer je de kassabon niet kunt laten zien, krijgen jij en de eigenaar van de horecagelegenheid een flinke boete.