Plattegrond Groningen

Meer over Plattegrond Groningen

Inleiding

Groningen is een erg oude stad. Gelukkig is er veel van bewaard gebleven. Dat is vooral te zien in de binnenstad. Elk stad heeft een centrum natuurlijk, daarnaast pleinen, wijken en parken. Nu volgt een kleine opsomming.

Centrum

Een andere naam voor het centrum van de stad is de Binnenstad. Het wordt begrensd door de Diepenring en dat is het oudste deel van de stad. Het echte hart is de Grote Markt en vanaf hier lopen vele straten diverse richtingen uit. Vanaf het verlaten van het hart gaan dezelfde straten ook anders heten. Een goed voorbeeld is de Oude Ebbingestraat. Buiten de Diepenring heet het de Nieuwe Ebbingestraat. In de kern zijn nog twee grote ruimtes te vinden, het Martinikerkhof en de Vismarkt. Zoals in elke grote stad zijn de meeste winkels te vinden in het centrum. De meest bekende zijn natuurlijk de Heerestraat, A.Kerkhof en de Grote Markt. En natuurlijk zijn er nog veel meer winkelstraten zoals de Folkingestraat en de Zwanestraat. Het vertier is vooral te vinden op de Grote markt, aan de zuidkant hiervan, in de Peperstraat en in de Poelestraat. Enkele jaren geleden is de binnenstad van Groningen uitgeroepen tot beste binnenstad van ons land. Dat zegt dus wel genoeg!

Pleinen

Het Rode Weeshuisplein ligt tussen de Weeshuisstraat, Doelstraat en Mariënbornstraat. De Vismarkt is één van de mooiere pleinen. Zeker aan de zuidzijde zijn erg mooie gebouwen te bewonderen. De Prinsentuin ligt tussen het Kattenhage en de Turfsingel. Het plein is eigenlijk meer een prachtig aangelegd park. Erg bijzonder is de collectie zonnewijzers. Dit moet je echt gaan zien! Ossemarkt heeft eeuwenlang dienst gedaan als veemarkt. Aan de rand van het plein staan hele mooie monumentale woningen. De Grote Markt is niet alleen bekend in de stad zelf. Bijna iedereen heeft er wel eens over gehoord. Je treft hier een breed scala aan gezellige restaurantjes en studentenkroegen. De Grote Markt is hét uitgaansplein van de stad.

Wijken

Korrewegwijk
Is één van de meest karakteristieke woonwijken van de stad. De aanleg heeft wel bijzonder lang geduurd. In totaal 40 jaar heeft men er over gedaan. Omdat het allemaal zo lang duurde tref je in de wijk een diversiteit aan gebouwen. Erg interessant is het Molukkenplantsoen. Je kunt hier met een gids voor een paar euro een wandeling door deze wijk maken.

Het Oosterpark is één van de bekendste wijken. Hier is nog veel van vroeger te zien en ook veel van tegenwoordig. Oud en nieuw ontmoeten hier elkaar. Er wordt hard gewerkt aan deze wijk en er lopen vele vernieuwingsprojecten. Een rondleiding volgen kan hier voor een paar euro.

Helpman was vroeger een dorpje op zich. Het lag tussen de stad en Haren. Er zijn nog hele mooie gebouwen te vinden zoals het oude zwembad en de San Salvatorkerk. Vroeger zat er nog een bierbrouwer en een hoefijzerfabriek.

Hoornsemeer ligt in het zuiden. Een middenklassewijk. Er staat voornamelijk huurwoningen. De wijk is niet erg groot maar heeft wel een eigen winkelcentrum. De wijk staat bekend als zeer kindvriendelijk en daarom willen veel mensen daar wonen.

Parken

Het Stadspark ligt aan de zuidwestkant van de stad. De aanleg van dit park, begin 20ste eeuw, was een idee van Jan Evert Scholten. Daarom staat er een monument van hem in het park. In 1926 was de officiële opening. De ontwerper was Leonard Springer. In het hoofdgedeelte ligt een drafbaan. Op zij hiervan ligt een groot terrein. Dat wordt regelmatig gebruikt voor openluchtconcerten.

Het Sterrebos is het oudste park van Groningen. In 1765 al aangelegd. Midden in het park staat een muziekkoepel. Daar worden nog steeds concerten in gegeven. Een prachtig park.