Meer over Vervoer Istanbul
Istanbul is wat het aantal inwoners betreft de grootste stad van Europa. Naar schatting wonen er 15 miljoen mensen. In zo`n wereldstad zijn vele vervoersmogelijkheden. Net zoals meerdere grote steden is het autoverkeer enorm. Lange files zijn een normaal verschijnsel geworden, en geaccepteerd. Toch probeert de stad het autoverkeer in te dammen.
Airportshuttle
Aangekomen op één van de twee vliegvelden kun je naar je bestemming toe met een airportshuttle. Deze zet je ter plekke af bij je hotel. Ook kun je vanaf je hotel naar een van beide vliegvelden. De prijs ligt tussen de 6 euro en 11 euro, afhankelijk waar je bent en natuurlijk per persoon.
Bus
Er rijden in de nacht geen bussen. Overdag zijn de bussen tjokvol dus lekker zitten kun je wel vergeten. Je hebt maar één kaart nodig voor je rit. Het maakt verder niet uit hoelang de rit is. Zo`n kaartje kun je kopen bij een busstation of bij een kiosk. Het is ook mogelijk een kaartje te kopen bij de chauffeur. Bij het instappen of na het kopen gooi je je kaartje in een grote bak die bij de chauffeur staat. De kleuren van de bussen zijn rood en beige.
Tram
De tram heeft als voordeel dat de hele stad wordt aangedaan. Ook rijdt de tram langs vele bezienswaardigheden. Vanaf 05:00 uur in de ochtend kun je de tram nemen tot middernacht. De frequentie is hoog, om de 5 minuten gaat er eentje. Je hebt twee soorten. De oude tram en de moderne tram. De oude pendelt heen en weer over de Istiklal, de bekendste winkelstraat van de stad. De moderne tram voert je langs mooie gebouwen en andere leuke locaties.
Metro
Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de metro. Het netwerk is dan ook niet zo erg uitgebreid. Er is maar 1 lijn. In de oude wijken van de stad is nog helemaal geen metro. De metrotreinen vertrekken in de ochtend om 05:30 uur. Het is afgelopen om 23:00 uur. Vertrek vanaf het Taksim plein naar Levent.
Taxi
Er rijden genoeg taxi`s in Istanbul. De prijzen zijn redelijk. Spreek nooit een prijs af maar zorg dat de taximeter aangaat vóór het wegrijden. Bijna alle taxi`s hebben zo`n meter. Schrijf op waar je naar toe wilt want Engels spreken de chauffeurs niet of nauwelijks. Ga je overdag zorg dan dat het dagtarief wordt gehanteerd. Zo krijg je in principe geen onaangename verrassingen. Er zijn ongeveer 18.000 taxi`s. De auto`s hebben een gele kleur. Je hoeft niet naar een standplaats want je kunt ze op straat aanhouden.
Veerboot
Deze veerboot is te vinden in de haven Eminonu. Voordelen van de veerboot zijn dat je geen verkeersfiles hebt. Je hoeft ook geen tol te betalen bij diverse bruggen. Vanuit Eminonu gaan zes bestemmingen, allemaal vanuit hun eigen pier. Zij varen al om 06:00 uur en gaan ermee door tot 23:00 uur.
Dolmus
Het woord `dolmus` betekent vol. Eerder zal deze minibus of grote taxi niet aanrijden. Het is echt voor de kortere afstanden. De prijzen staan vast. Liggen tussen de bus en taxi in. Er rijden duizenden van die minibussen door Istanbul.
Metrobus
Deze vervoersvorm is er nog niet zo lang. Omdat er meer dan 2 miljoen auto`s rijden is het verkeer helemaal dicht. Er is bijna geen doorkomen meer aan in Istanbul. De bedoeling is dat de inwoners gebruik gaan maken van deze metrobus. Maar dat zal moeilijk worden want de Turken zijn erg trots op hun auto. Er rijden momenteel 50 metrobussen. Leuk om te weten dat deze metrobussen in Nederland zijn gemaakt.
Trein
Een erg goedkope manier van vervoer door de stad. Voor nog geen halve euro kun je net zolang in de trein blijven zitten als je wilt. Istanbul heeft twee treinstations. Een in Sirkeci en een in Haydarpasa. Deze stations zijn mooi om eens te bekijken. De treinen zien er minder florissant uit.
Kabelbaan
Een tochtje met deze kabelbaan geeft een geweldig uitzicht over de stad. Je gaat van het Hiltonhotel naar het Swisshotel binnen drie minuten. En dat voor een paar centen. Deze kabelbaan is te vinden boven het Mackapark.
Scooter
In principe kun je je hiermee snel verplaatsen in Istanbul. Toch rijden er niet veel en dat maakt het wel gevaarlijker. De Turkse automobilist is hier niet aan gewend. Dus oppassen geblazen als je er een huurt.